Следвайте Гласове в Поредни политически интриги на парламентарни групи, които се

...
Следвайте Гласове в Поредни политически интриги на парламентарни групи, които се
Коментари Харесай

Росен Христов: Не доставяме руски газ, за разлика от предишните

Следвайте " Гласове " в 
Поредни политически интриги на парламентарни групи, които се пробват да изкарат дивиденти. Така енергийният министър Росен Христов  коментира в предаването " Лице в лице " по bTV подозренията на " Продължаваме промяната " във връзка с контракта с туската компания " Боташ " и допустимо ли е да се доставя съветски газ. 

Договорът е за потенциал, както резервираме слотове на терминала при остров Ривитуса в Гърция, по този начин резервираме и на терминалите в Турция. Министърът попита по какъв начин като са разговарвали при предходния кабинет два танкера на турски терминали, това не е било проблем.
А какъв газ ще се разтоварва и транспортира зависи от нас какво сме купили, разясни още той.   " Няма по какъв начин маскирано да влиза съветски газ, тъй като ние обяваваме транспарантни търгове с изискването газът да не е съветски и желаеме документ за генезис. 
Всичко при нас е транспарантно, за разлика от предходните, които доставяха газ с директна договореност и сигурно внасяха съветски. Аз намерено заявих, че желая да вземем остатъчния съветски газ, тъй като е на ниска цена и незабавно избрани среди реагираха.

Христов съобщи, че хората би трябвало да знаят какво се прави. Газ се купува от търгове с присъединяване на най-големите търговски компании, добави той. 
Договорът с " Боташ " е танкери, чийто газ сме купили, да те да го разтоварят на терминалите си и да го доставят до границата с България по тяхната газопреносна мрежа. В България той ще се транспортира по преносната мрежа на " Булгартрансгаз ", а не по " Балкански поток ".
По мотив заявките на предходния министър Александър Николов, че цените на нидерландската борса TTF падат, а у нас се усилват, Христов съобщи, че е обикновено предшественикът му да не схваща от търговия с полутечен газ, защото имал 10 месеца в енергетиката. Търговията с полутечен газ има борсов показател и отстъпката, през зимата, когато е високо потреблението, отстъпката намаляма. Въпреки това отстъпката за " Булгаргаз " за зимните месеци била двойно по-голяма, а през летните била 10 пъти по-ниска.  Ако съпоставяме борсовите показатели за декември и януари, те са идентични. Разликата е поради отстъпката, съобщи той.
Министърът внесе изясненост и по делото на " Булгаргаз " за несъбраните 40 млн. лева от Топлоелектрическа централа " Варна ". Държавната компания е завела дело, нейн представител не се явил на съвещания, тъй като не била подготвена експертизата и то е планувано за февруари.   " Поръчал съм на " Булгаргаз " да си съберат вземания. Друг е въпросът за какво договорът с този клиент няма банкова гаранция. Умишлено е изработен по този начин ", съобщи още той.
По мотив меморандума, подписан от предходния енержгиен министър с " Джемкорп " и " Ай Пи 3 ", министърът разяснява, че среща с президента Радев е имала " Ай Пи 3 " и в началото диалозите са водени с нея. На въпросната среща е участвала и Люба Ганчева, която е била на работа в президентството, а в този момент е шеф на политическия кабинет на енергийния министър. 
Според Христов " Джемкорп " се появява изненадващо на финалната права, без да е ясно кой ги кани и по какъв начин влизат в меморандума. Според министъра има меморандум за съдействие в нуклеарната енергетика сред Съединени американски щати и България. " Няма потребност господин Николов да подписва от името на България с частни компании. Освен това той не е оторизиран за това от Министерския съвет ".
Според него смущаващо е, че след " Ай Пи 3 " се появява " Джемкорп ", смущаващо е, че министърът на енергетиката и Кирил Петков поемат ангажимент, който нямат право да подписват. 
 

 
Източници: бТВ, " 24 часа "
 
 
 
 
 
 
10 Яну 20238710 Яну 202338210 Яну 20236810 Яну 202325010 Яну 2023182910 Яну 20232087КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231312424 Дек 2022370010 Яну 202311128 Дек 2022804
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР